Składniki
1 kg żeberek
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
5 łyżek oleju
1 łyżeczka miodu
2 łyżki sosu sojowego
4 szkl coli
Sposób przygotowania
Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z wszystkich składników (oprócz żeberek i coli) robimy marynatę (czosnek przeciśnięty przez praskę). Dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsta można dolać oleju.
Powstałą marynatą nasmarować mięso, przykryć i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Następnie zamarynowane mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 180 st C
Pierwszy raz w życiu zrobiłem żeberka i wyszły super! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń