Ciasto kruche - podstawowe
Składniki
1 kostka margaryny3 szklanki mąki krupczatki5 łyżek cukru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki oleju1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz kakao) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.Ciasto wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki". Piec 30 minut w 160 st CMożna dać 2 szklanki mąki krupczatki i 1 szklankę mąki pszennej (im więcej krupczatki tym bardziej ciasto będzie sypkie, piaskowe)Jeżeli chcemy zrobić tartę ciasto robimy z połowy porcji. Do ciasta na tartę wytrawną nie dodajemy cukru.Ciasto można zrobić bez kakao (będzie całe białe).Gdy do ciasta dodamy 2 łyżki kakao będziemy mieli ciemne ciasto.Jak widać kombinacji jest wiele. Najważniejsze podstawowe ciasto a dalej każdy robi pod swoje potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz