Babcina szczawiówka
Składniki
3 litry wody1 porcja rosołowa1 pęczek szczawiu5 jajek3 marchewki2 łyżki śmietanki 18 %1 łyżka masłasól, vegeta, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania
Wodę zagotować w garnku. Dodać sól i porcję rosołową. Pogotować 40 minut. W tym czasie umyć, oczyścić szczaw i obrać marchewkę. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej a szczaw pokroić na drobne kawałki. Usmażyć go na patelni na łyżce masła ok 5 minut. Szczaw wrzucić razem z marchewką do wywaru. Pogotować jeszcze 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę doprawić do smaku solą i vegetą. Jeżeli będzie za mało kwaśna dodać sok z cytryny lub kwasek. Zupę zagęścić wodą z mąką. Przelać zupę na talerze dodając jajka i śmietankę.Można podawać z duszonymi ziemniaczkami.Jeżeli ktoś jest jaroszem można zupkę ugotować na wywarze z warzyw lub na kostce bulionowej
taka szczawiowa to sama pyszność :) uwielbiam robioną przez moją mamę :)
OdpowiedzUsuń