Składniki
CIASTO
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
4 dag drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
FARSZ
2 filety z kurczaka
1 cebula
1/2 kapusty pekińskiej
400 g pieczarek
300 g zółtego sera startego
1 puszka kukurydzy
1 op przyprawy do gyrosa
3 ząbki czosnku
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
bazylia
sól
oliwa
Sposób przygotowania
CIASTO Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (ok 1/4 szklanki). W razie potrzeby dodać trochę mąki (konsystencja musi być jak gęsta śmietana). Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie wszystkie składniki na ciasto razem dokładnie zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło.
FARSZ Filety pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa. Usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć, posolić. Kapustę pekińską drobno pokroić. Cebulę w piórka i przesmażyć na oliwie. Kukurydzę osączyć. Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ok 5 łyżek wody i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać. Cebulkę wymieszać z kapustą i pieczarkami.
Każdy krążek ciasta posmarować sosem pomidorowym omijając brzegi. Na połowę nakładać farsz: kapustę z cebulą i pieczarkami, mięso, posypać kukurydzą i startym serem. Zawinąć na pół (jak pieroga) i skleić brzegi.
Calzone ułożyć na blaszce na papierze pergaminowym. Wierzch każdego pieroga posmarować olejem i piec 30 minut w 180 st C.
Wierzch calzone przed podaniem można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Ani calzone, ani kebab <3
OdpowiedzUsuń