Sposób przygotowania
Mielone wymieszać z posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką namoczoną uprzednio we wodzie i dobrze odciśniętą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dobrze wymieszać.
Wodę zagotować. Dodać obrane marchewki i pietruszkę starte na tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dodać do warzyw. Z masy mięsnej formować klopsiki i wrzucać do wywaru warzywnego. Gotować razem aż ziemniaki będą pół miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do zupy. Zupkę doprawić do smaku solą. Gotować razem aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu zupkę zaciągnąć śmietanką wymieszaną z mąką.
Uwaga z solą, ponieważ ogórki kwaszone są słone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz