Sposób przygotowania
BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijająć dodać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30 minut w temp 180 st C.
Melona obrać. 3/4 zmiksować (zblendować) a resztę zostawić do dekoracji.
Arbuza obrać, oczyścić z pestek i tak samo jak melona zblendować.
Żelatynę namoczyć 5 minut w zimnej wodzie. Miąższ z owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Żelatynę podgrzać i dodać do niej suchą galaretkę. Gorące wlać do masy jogurtowej. Wstawić na godzinę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie gdy masa będzie się już ściągać wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch i ozdobić pozostałym melonem.
Podawać na zimno po ściągnięciu się galaretki.
o masy można dodać dowolną ilość cukru (zależnie od upodobań) .
Galaretek można użyć w różnych smakach.
Widziałam ten tort w gazecie dla Pań :) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńbardzo letnie smaki!
OdpowiedzUsuńMusiał smakować zaskakująco :)
OdpowiedzUsuń