Tarta z jabłkami pod śmietanową pierzynką
Składniki
CIASTO0,5 kostki margaryny1,5 szklanki mąki krupczatki3 łyżki cukru3 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżki olejuJABŁKA70 dag jabłek2 galaretki (najlepiej agrestowe)ŚMIETANA600 ml śmietanki 30 %3 łyżki cukru pudru6 śmietan-fixów
Sposób przygotowania
- CIASTOWszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Wylepić nim foremkę (ja użyłam foremki do tarty ale można również użyć tortownicy bądź mniejszej kwadratowej blaszki) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 20 - 30 minut w 180 st C, do tzw suchego patyczka.
- JABŁKAJabłka obrać. Pokroić na małe kawałki i uprażyć w garneczku w niewielkiej ilości wody aż się rozpadną. Do gorącego musu dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Ostudzić.
- ŚMIETANAŚmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan-fixy. Wyłożyć na zimne jabłka. Udekorować wg własnych upodobań. Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz