Sposób przygotowania
W naczyniu roztopić masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, ucierając dodać żółtka i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając wodę (ciasto musi się odklejać od dna miski). Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować cienko.
Zetrzeć skórkę z całej cytryny a z jej połowy wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Do jabłek dodać cukier, skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Ciasto przesmarować roztopionym masłem.
Na ciasto wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, daktylami i cynamonem. Nadzienie ułożyć tak, aby pozostał 3-4 cm margines.
Zwinąć struclę zawijając najpierw krótsze brzegi do środka a następnie długie.
Zwiniętą struclę ostrożnie przełożyć na blaszkę z pergaminem. Posmarować jej wierzch stopionym masłem. Piec ok 40 minut w 225 st C. Podczas pieczenia smarować wielokrotnie masłem.
Śmietanę ubić nie całkiem na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie imbir. Struclę podawać jeszcze ciepłą, posypaną cukrem pudrem i udekorowaną bitą śmietanką imbirową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz