Sernik z bezą i musem arbuzowym
-
Składniki
CIASTO1 kostka Kasi3 szklanki mąki tortowej5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukruMASA SEROWA0,5 kostki Kasi1 kilogram sera śmietankowego w kostce1 jajko2 budynie śmietankowe z cukrem - proszek1 szklanka cukruBEZA5 białek1 szklanka cukruMUS ARBUZOWYok 1 kilogram arbuza3 łyżeczki żelatyny5 łyżek wrzącej wody
Sposób przygotowania
- CIASTO Wszystkie składniki dobrze razem zagnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.
- MASA SEROWA Wszystkie składniki razem z 0,5 kostki Kasi wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać.
- Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i na pianę poskubać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C
- MUS ARBUZOWY Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek. Zblendować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i dodać do zblendowanego arbuza. Odstawić do ściągnięcia. Przestudzony sernik podawać z musem arbuzowym.
Bardzo oryginalne zestawienie :)
OdpowiedzUsuń