Składniki
CIASTO
1 litr maślanki naturalnej
200 g sera białego twarogowego półtłustego
500 g kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
MUS
4 laski rabarbaru
4 łyżki cukru
1 szklanka wody
Sposób przygotowania
MUS Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garneczka razem z cukrem i wodą. Podgrzewać cały czas na małym ogniu często mieszając do czasu odparowania płynu i rozpadnięcia rabarbaru.
PLACUSZKI Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać porcjami łyżką. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Serwować posypane cukrem pudrem i polane musem rabarbarowym.
Do musu można użyć dowolnych owoców.
pysznie wygladają
OdpowiedzUsuń