Składniki
1 kostka margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru
5 żółtek
5 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżka kakao
1 słoik wiśni
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz kakao, białek i 1 szklanki cukru) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
Ciasto jasne i ciemne podzielić na 2 części. Pół jasnego i pół ciemnego wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki" Na ciasto położyć osączone wiśnie.
Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i dobrze razem ubić.
Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie. Na to pokruszyć resztę ciasta. Piec 45 minut w 160 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz