wtorek, 6 stycznia 2015

Kruszon z owocami

Kruszon z owocami

 
 



  • Składniki

     
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    5 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 łyżka kakao
    1 słoik wiśni 
    1 szklanka cukru




    Sposób przygotowania

     
    Wszystkie składniki (oprócz kakao, białek i 1 szklanki cukru) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
     
    Ciasto jasne i ciemne podzielić na 2 części. Pół jasnego i pół ciemnego wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki" Na ciasto położyć osączone wiśnie.
     
    Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i dobrze razem ubić.
     
    Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie. Na to pokruszyć resztę ciasta. Piec 45 minut w 160 st C.
     
    • Rada

       
      Zamiast wiśni ze słoika można użyć dowolnych owoców, świeżyć jak i z syropu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz