Sposób przygotowania
Mielone, cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę namoczoną we wodzie i dobrze odciśniętą i jajko włożyć do miski. Dobrze wymieszać. Dodać przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z mięsa formować kulki o średnicy 3-4 cm. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Ja troszkę przypiekłam, gdyż wtedy sosik jest lepszy w smaku.
Usmażone klopsiki podlać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Klopsiki podgotować w tym sosie 5 minut. Na końcu zaciągnąć wodą wymieszaną z mąką pszenną. Sosik doprawić do smaku.
W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Makaron przełożyć na miseczki. Polać klopsikami z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz