Składniki
CIASTO7 żółtek1 kostka margaryny1 szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 białka2 łyżki kakaoKOKOS4 białka0,5 szklanki cukru10 dag wiórek kokosowychMASA JABŁKOWA1 kg jabłek5 łyżek cukru1 op żelatyny na 1 l wody2 łyżki cynamonuPOLEWA CHAŁWOWA10 dag masła0,5 szklanki cukru3 łyżki mleka15 dag chałwy waniliowej
Sposób przygotowania
- CIASTO Margarynę, żółtka i cukier utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić jasną a do drugiej dodać kakao i dobrze je wymieszać z ciastem.
- KOKOS Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dobrze wymieszać, aby cukier nie "skrzypiał". Na końcu dodać kokos. Wymieszać.
- MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, podzielić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania musu. Dodać cukier i cynamon i wymieszać. Następnie wsypać suchą żelatynę dokładnie wymieszać z jabłkami. Odstawić do ostygnięcia.
- POLEWA CHAŁWOWA Wszystkie składniki polewy wrzucić do garneczka i razem zagotować mieszając.
- Blaszkę o wymiarach 40 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsmarować ciemne ciasto. Następnie wyłożyć pianę z kokosem a na to masę jabłkową. Na sam wierzch rozsmarować jasne ciasto. Piec 50 minut w 160 st C. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i wylać na to gorącą polewę chałwową. Pozostawić do ostygnięcia.
O mniam, ależ to musiało być dobre... :)
OdpowiedzUsuń