To ciacho znają wszyscy.
I u mnie wszyscy je lubią.
Cycki Murzynki
Składniki
BISZKOPT
1 szkl ( 150 g ) mąki pszennej
0,5 szkl ( 100 g ) cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE
1 szkl ( 200 g ) cukru
1 szkl ( 100 g ) wiórków kokosowych
1 szkl ( 100 g ) maku
5 jajek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
4 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1 kostka masła
PONADTO
polewa czekoladowa
dżem z czarnej porzeczki
120 g okrągłych biszkoptów
125 ml białego półsłodkiego wina
rodzynki
Sposób przygotowania
BISZKOPT Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do formy 20 / 40 cm. Piec 30 minut w temperaturze 150 st C
CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE Ubić białka na sztywno dodając powoli cukier a następnie żółtka i wszystkie sypkie produkty. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 st C.
MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć z masłem.
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyć biszkopty namoczone w winie. Na każdy biszkopt ułożyć po jednej rodzynce. Polać polewą czekoladową. Schłodzić minimum godzinę w lodówce. Ciasta pieczemy na blaszkach o wymiarach 20 cm / 40 cm
Wino można zastąpić dowolnym alkoholem.
Pamietam to ciasto z dziecinstwa!
OdpowiedzUsuńOj lata cale nie jadlam!
Poprosze!
Cudne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń