Składniki
CIASTO1,5 szklanki mąki1 szklanka suchego maku3/4 szklanki cukru8 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaMASA1,5 szklanki cukru pudru2 kostki masła (po 250 g)2 żółtka2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 100 ml wrzątku2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Sposób przygotowania
- CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożona pergaminem i piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić. Przeciąć na dwa placki.
- MASA Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać do masy żółtka. Cały czas ucierając dodawać powoli przestudzoną kawę. Wszystko dobrze wymieszać.
- Masę podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować drugą część masy. Dowolnie udekorować.
Super ciacho :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuń