Schab w sosie porowym
Składniki
6 kotletów schabowych bez kości
1 biała część pora
1 szklanka bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
10 dag masła
1 szklanka śmietanki 18 %
2 łyżki oleju
mąka do obtoczenia schabu
sól, pieprz do smaku
1 biała część pora
1 szklanka bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
10 dag masła
1 szklanka śmietanki 18 %
2 łyżki oleju
mąka do obtoczenia schabu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Por pokroić w krążki. Przesmażyć go na rozgrzanym maśle. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze razem ok 2 minut. Po tym czasie wlać bulion. Podgotować razem ok 5 minut i dodać śmietankę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Schab przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Następnie mięso przełożyć do sosu porowego i dusić razem wszystko 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Schabik..mmmm pyszotka
OdpowiedzUsuń