piątek, 11 października 2013

Borówkowe cygara



Składniki


NALEŚNIKI
4 szkl mąki 
3 szkl wody
0,5 szkl cukru
3 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

NADZIENIE
800 g sera twarogowego półtłustego
1 żółtko
5 łyżek cukru
5 łyżek śmietanki 18 %
250 g borówek

bita śmietana i borówki do ozdoby


Sposób przygotowania


NALEŚNIKI 
Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie razem wymieszać na jednolite ciasto. Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanym oleju.

NADZIENIE 
Borówki zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ser, żółtko, cukier i śmietankę połączyć razem ze sobą. Dodać zmiksowane borówki i dokładnie razem wymieszać.

Nadzienie układać porcjami na każdym naleśniku. Następnie każdy zwijać w rulonik.

Zwinięte naleśniki przesmażyć na rozgrzanym oleju (wówczas zrobią się lekko chrupiące). Układać na talerzu. Można ozdobić bitą śmietaną i borówkami.

1 komentarz: