Wianuszek z kiwi
Składniki
CIASTO
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
3,4 szkl cukru
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kostki masła
3,4 szkl cukru
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM
20 dag masła
1 łyżka cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
1 szkl mleka
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka śmietanki 30 %
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
1 szkl mleka
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka śmietanki 30 %
1 cukier waniliowy
4 szt kiwi
Sposób przygotowania
CIASTO Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i z cukrem. Cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i roztopione i przestudzone masło. Dobrze razem wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 35 min w 180 st C. Ostudzić. Przekroić na pół.
KREM Budyń ugotować z cukrem i cukrem waniliowym w 1 szklance mleka. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno na końcu dodając cukier puder. Masło ucierać mikserem dodając przestudzony budyń. Dobrze wymieszać. Następnie cały czas ubijając dodać ubitą śmietankę. Wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić na plasterki. 2 łyżki masy odłożyć. Połowę masy rozsmarować na dolnej części ciasta. Na to poukładać pokrojone 2 kiwi. Przykryć pozostała masą i drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę i poukładać kiwi.
Mmm, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten wianuszek,świetny pomysł
OdpowiedzUsuń