wtorek, 8 października 2013


Sernik



Składniki


CIASTO
1 kostka Kasi
3 szklanki mąki tortowej
5 żółtek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3/4 szklanki cukru 

MASA SEROWA
0,5 kostki Kasi
1 kilogram sera śmietankowego w kostce
1 jajko 
2 budynie śmietankowe z cukrem - proszek 
1 szklanka cukru 

BEZA
5 białek 
1 szklanka cukru


Sposób przygotowania


CIASTO 
Wszystkie składniki dobrze razem zagnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.

MASA SEROWA 
Wszystkie składniki razem z 0,5 kostki Kasi wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać.

Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i na pianę poskubać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C

1 komentarz: