Polecam to ciacho wszystkim !!!
Warte grzechu :)
Puchatek
Składniki
CIASTO KRUCHE
300 g mąki
3 łyżki kakao rozpuszczalnego Puchatek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
2 jajka
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao rozpuszczalnego Puchatek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
2 jajka
50 g cukru pudru
BIAŁY BISZKOPT
4 białka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
KREM
4 żółtka
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
5 łyżek kakao Puchatek
5 łyżek mąki ziemniaczanej
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
5 łyżek kakao Puchatek
5 łyżek mąki ziemniaczanej
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
POLEWA
20 dag białej czekolady
5 dag masła
5 dag masła
Sposób przygotowania
CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. Ciasto piec 10-15 minut w temp. 180 st. C
BIAŁY BISZKOPT
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać cukier, mąkę z proszkiem a na końcu olej. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec 15 minut w temp. 180 st. C
KREM
3 szklanki mleka zagotować.W pozostałej szklance rozpuścić budynie, kakao, mąkę ziemniaczana oraz żółtka. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, zagotować aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując powoli dodawać zimny budyń. Dobrze razem wymieszać.
POLEWA
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
ciasto kruche - połowa kremu - jasny biszkopt - pozostały krem - ciasto kruche - polewa
Chetnie bym zjadła chociaż kawałeczek
OdpowiedzUsuńmam pytanko co do kakao ,a moze byc np.typu Nesquik to sypkie dla dzieci czy popsuje smak ciasta, jak nie takie to prosze o inna prpopzycje??? dziékuje Kamila
OdpowiedzUsuńPani Kamilo oczywiście można dodać kakao Nesquick, Właśnie w tym przepisie chodzi o takie sypkie kakao dla dzieci. Kakao Puchatek to też dla dzieci. Gdyby dodać kakao ciemne typu Deco Moreno to wtedy ciasto mogłoby być zbyt gorzkie.
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje za szybka i przydatna odpowiedz . milego dnia zycze dziekuje :) Kamila
OdpowiedzUsuń