poniedziałek, 14 października 2013

Polecam to ciacho wszystkim !!!
Warte grzechu :)

Puchatek



Składniki


CIASTO KRUCHE
300 g mąki
3 łyżki kakao rozpuszczalnego Puchatek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
2 jajka
50 g cukru pudru

BIAŁY BISZKOPT
4 białka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

KREM
4 żółtka
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
5 łyżek kakao Puchatek
5 łyżek mąki ziemniaczanej
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru

POLEWA
20 dag białej czekolady
5 dag masła


Sposób przygotowania


CIASTO KRUCHE 
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. Ciasto piec 10-15 minut w temp. 180 st. C

BIAŁY BISZKOPT 
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać cukier, mąkę z proszkiem a na końcu olej. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec 15 minut w temp. 180 st. C

KREM
 3 szklanki mleka zagotować.W pozostałej szklance rozpuścić budynie, kakao, mąkę ziemniaczana oraz żółtka. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, zagotować aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując powoli dodawać zimny budyń. Dobrze razem wymieszać.

POLEWA 
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając.

PRZEŁOŻENIE CIASTA 
ciasto kruche - połowa kremu - jasny biszkopt - pozostały krem - ciasto kruche - polewa

4 komentarze:

  1. Chetnie bym zjadła chociaż kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko co do kakao ,a moze byc np.typu Nesquik to sypkie dla dzieci czy popsuje smak ciasta, jak nie takie to prosze o inna prpopzycje??? dziékuje Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Kamilo oczywiście można dodać kakao Nesquick, Właśnie w tym przepisie chodzi o takie sypkie kakao dla dzieci. Kakao Puchatek to też dla dzieci. Gdyby dodać kakao ciemne typu Deco Moreno to wtedy ciasto mogłoby być zbyt gorzkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziekuje za szybka i przydatna odpowiedz . milego dnia zycze dziekuje :) Kamila

    OdpowiedzUsuń