środa, 23 października 2013

Babka cynamonowa z wiśniami



Składniki

2 szklanki mąki
6 łyżek oleju
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
0,5 szklanki mleka
1 łyżka smalcu
wiśnie (dałam 0,5 słoika 1 litrowego wydrylowanych wiśni przesypanych cukrem)
tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wymieszać. Cały czas ubijając dodawać po kolei żółtka, smalec, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej , mleko i na końcu cynamon. Foremkę od babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułkę tartą. Do formy wylać połowę ciasta. Ułożyć na nim wiśnie i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 45 minut w 160 st C do tzw suchego patyczka.

1 komentarz: