poniedziałek, 14 października 2013

Fuga



Składniki


CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki 
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru 
1 mały proszek do pieczenia 

MASA SEROWA
1 kg serków homogenizowanych naturalnych 
1 łyżka tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka
1 szklanka cukru 
2 cukry waniliowe 
piana ubita z 6 białek


Sposób przygotowania


Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i dokładnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wylać masę serową i na masę poskubać druga część ciasta. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

3 komentarze:

  1. Super ciacho - bardzo podobne do mojego sernika królewskiego - tylko ja robię ze zwykłego twarogu- musze spróbować, Twojego sposobu - Mam tylko pytanie - skąd nazwa?
    Pozdrawiam cieplutko
    Małomiasteczkowa Pani Domu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho robiła już moja mama jak byłam małą dziewczynką :) Nie mam pojęcia kto tą nazwę wymyślił. Ciasto nazywało się tak odkąd pamiętam :)
    Najważniejsze, że robi się je bardzo łatwo i że jest smaczne :)
    Pozdrawiam również bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne to ciasto, super wygląda

    OdpowiedzUsuń