Owocowy staw z kaczuszkami
Składniki
CIASTO UCIERANE
1 kostka Kasi
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
MASA
200 gram masła roślinnego
0,5 kostki Kasi
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z 1/2 pomarańczy
0,5 kostki Kasi
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z 1/2 pomarańczy
PONAD TO
0,5 kilograma dowolnych owoców ( ja użyłam porzeczek czerwonych )
1 galaretka Winiary Pink Margarita
2 galaretki Winiary Blue Curacao
3 łyżki cukru
1 paczka pianek Jojo Kaczuszki
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie utrzeć mikserem na gładkie ciasto. Wylać na blaszkę 22/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto ułożyć równomiernie umyte i obrane porzeczki. Posypać 3 łyżkami cukru. Piec 45 minut w 170 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
MASA
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem mikserem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Następnie dodać kwaśną śmietanę i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i przełożyć cały krem równomiernie na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem.
Różową galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i zostawić do stężenia ale nie całkowitego. Taką prawie ściągniętą galaretką posmarować wierzch placka. Na tym ułożyć pianki kaczuszki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. W tym czasie rozpuścić galaretki niebieskie i również odstawić je do ściągnięcia ale nie całkowitego. Niebieskimi galaretkami zalać różową galaretkę i po części kaczuszki. Schłodzić.
To Ci wyszło supe ciacho, fajne te kaczuszki
OdpowiedzUsuń