Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki. Goszczą one bardzo często w moim domu.
"Biała babka z kawą"
Składniki
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru5 białek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy1 szklanka oleju1 łyżka kawy rozpuszczalnejcukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodawać olej naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przelać do osobnej miski. Wsypać kawę i dobrze wymieszać. Do foremki od babki wlać masę białą a na nią masę kawową. Przemieszać nożem robiąc esy-floresy. Piec 50 minut w 160 st C. lub do tzw. "suchego patyczka". Zimną posypać cukrem pudrem.
Dla mnie możesz kawałeczek wysłać :)
OdpowiedzUsuń