środa, 15 stycznia 2014

Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki. Goszczą one bardzo często w moim domu.


"Biała babka z kawą"




Składniki

1,5 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodawać olej naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przelać do osobnej miski. Wsypać kawę i dobrze wymieszać. Do foremki od babki wlać masę białą a na nią masę kawową. Przemieszać nożem robiąc esy-floresy. Piec 50 minut w 160 st C. lub do tzw. "suchego patyczka". Zimną posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: