Wiejski pszenny chleb na słodko
Składniki
2 kg mąki
3 całe jajka
3 żółtka
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 szklanki mleka
1 kostka Kasi
3 całe jajka
3 żółtka
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 szklanki mleka
1 kostka Kasi
ROZCZYN
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
PONADTO
mleko do polania wierzchu chlebka
Sposób przygotowania
Rozczyn: Mleko delikatnie podgrzać (żeby było letnie ale nie gorące). Do mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Dobrze wymieszać. Dodać mąki (ok. 3/4 szklanki - z tych 2 kg). Konsystencja powinna być jak kwaśnej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do miski dać jajka i żółtka, dodać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą pianę.
Następnie dodawać na przemian mąkę z solą i mleko. ( 2 szklanki mąki odłożyć ). Następnie dodać przestudzoną roztopiona margarynę i rozczyn. Dobrze wyrobić ciasto.Jeżeli mikserem nie możemy to wyrobić drewnianą łyżką dobrze ciasto napowietrzając. Ciasto musi odchodzić od łyżki.
Wierzch wyrobionego ciasta posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinkę. Przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto posypać resztą mąki i dobrze wyrobić rękoma. 2 blachy o wymiarach 22/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. z każdej uformować chleb i położyć na blaszkę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca wierzch chlebka posmarować zimnym mlekiem. Chleb piec 1,5 godziny w 150 st C. Po upieczeniu również wierzch smarujemy zimnym mlekiem.
Domowe pieczywo jest najlepsze
OdpowiedzUsuń