Miseczki z kremem patissiere i truskawkami
Składniki
CIASTO
30 dag mąki pszennej
6 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
1 jajko
6 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
1 jajko
KREM
20 dag cukru
6 żółtek
5 dag mąki pszennej
500 ml mleka
4 łyżki masła
1 cukier waniliowy
6 żółtek
5 dag mąki pszennej
500 ml mleka
4 łyżki masła
1 cukier waniliowy
NA WIERZCH
truskawki
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Dać do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicu. Z ciasta wykrawać mniejsze części i wyłożyć foremki tak, aby ciasto dokładnie przylegało do dna i boków. Nożem przyciąć wystające kawałki ciasta. Na dnie i bokach porobić dziurki widelcem. Piec 20 minut w 170 st C.
MASA
Mleko podgrzać z cukrem waniliowym.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i cały czas mieszając wlać ciepłe mleko. Następnie postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Upieczone ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, nałożyć do nich krem i na wierzch poukładać truskawki.
Foremek można użyć dowolnych.
Owoce można dawać wg upodobania.
JUz się doczekac na truskawki nie mogę :)
OdpowiedzUsuń