Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką
Składniki
CIASTO
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
4 jabłka
KRUSZONKA
250 g masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
CIASTO
Najlepiej w plastikowej misce układać warstwami : rozkruszone drożdże, posypać je cukrem, na to wylać letnie mleko , następnie posypać wszystko mąką i na mąkę wylać olej. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dobrze drewnianą łyżka. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.
KRUSZONKA
Wszystkie składniki razem zagnieść. Pokruszyć na jabłka. Ciasto piec 50 minut w 180 st C lub do suchego patyczka.
Mniam, pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńUiwelbiam dożdżówki,są świetne
OdpowiedzUsuń