środa, 23 października 2013

Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką



Składniki


CIASTO
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju

4 jabłka

KRUSZONKA
250 g masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania


CIASTO
Najlepiej w plastikowej misce układać warstwami : rozkruszone drożdże, posypać je cukrem, na to wylać letnie mleko , następnie posypać wszystko mąką i na mąkę wylać olej. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dobrze drewnianą łyżka. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.

KRUSZONKA
Wszystkie składniki razem zagnieść. Pokruszyć na jabłka. Ciasto piec 50 minut w 180 st C lub do suchego patyczka.

2 komentarze: