poniedziałek, 29 lutego 2016

Pierogi maślankowe z serem

Dzień dobry.
Dzisiaj mnie naszło.
Wielka ochota na pierogi z serem.
Nie pozostaje nic innego tylko lepić.
Oczywiście ciasto z maślanki i mąki.
Jak dla mnie najlepsze.
Próbowaliście kiedyś ?

 Pierogi maślankowe z serem




Składniki
 
60 dag mąki pszennej
0,5 litra maślanki naturalnej
sól do smaku
0,5 kilograma sera twarogowego półtłustego
2 żółtka
cukier do smaku
2 łyżeczki cukru waniliowego
mąka do podsypania ciasta
 
 
Sposób przygotowania
 
Ser dobrze wymieszać razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Mąkę i maślankę przełożyć do miski. Dodać sól do smaku i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować porcje ciasta. Następnie szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję masy serowej. Złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać pierogi. Gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco. Najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cukrem. 

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis z maślanką nie robiłam , pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, ale jakoś tak zawsze tylko woda, ewentualnie mleko. U mnie jeszcze zostało też kilka słodkich pierogów z jabłkiem. Wymiana? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajku Kasiu jakie pyszności, wpadam do ciebie na pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam! :) Trzeba to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń