Dzień dobry.
Dzisiaj mnie naszło.
Wielka ochota na pierogi z serem.
Nie pozostaje nic innego tylko lepić.
Oczywiście ciasto z maślanki i mąki.
Jak dla mnie najlepsze.
Próbowaliście kiedyś ?
Pierogi maślankowe z serem
Składniki
60 dag mąki pszennej
0,5 litra maślanki naturalnej
sól do smaku
0,5 kilograma sera twarogowego półtłustego
2 żółtka
cukier do smaku
2 łyżeczki cukru waniliowego
mąka do podsypania ciasta
Sposób przygotowania
Ser dobrze wymieszać razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Mąkę
i maślankę przełożyć do miski. Dodać sól do smaku i dobrze razem
wyrobić jednolite ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować porcje
ciasta. Następnie szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na każdy krążek
ciasta nałożyć porcję masy serowej. Złożyć na pół i dobrze zlepić
brzegi. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać pierogi.
Gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco.
Najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Ciekawy przepis z maślanką nie robiłam , pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZnam, ale jakoś tak zawsze tylko woda, ewentualnie mleko. U mnie jeszcze zostało też kilka słodkich pierogów z jabłkiem. Wymiana? ;)
OdpowiedzUsuńJajku Kasiu jakie pyszności, wpadam do ciebie na pierożki :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam! :) Trzeba to zmienić. :)
OdpowiedzUsuń