czwartek, 18 lutego 2016

Waniliowa panna cotta z jagodami

Coś lekkiego i przyjemnego poleca się do kawki :)

Waniliowa panna cotta z jagodami

 

Składniki

600 ml śmietanki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
10 dag cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
0,5 litra jagód
2 galaretki jagodowe


Sposób przygotowania

Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut aby napęczniała. Śmietankę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią podgrzewać w rondelku. Uważać, żeby się nie zagotowało. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wymieszać i przelać do foremek. Odstawić do stężenia. Jagody opłukać. Poukładać na wierzchu panny cotty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. Ostudzić. Tężejącą galaretką zalać jagody. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem foremki najlepiej zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy deser łatwo wyjmiemy z foremek.

2 komentarze: