Coś lekkiego i przyjemnego poleca się do kawki :)
Waniliowa panna cotta z jagodami
Składniki
600 ml śmietanki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
10 dag cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
10 dag cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
0,5 litra jagód
2 galaretki jagodowe
Sposób przygotowania
Żelatynę
wsypać do miseczki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut
aby napęczniała. Śmietankę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią
podgrzewać w rondelku. Uważać, żeby się nie zagotowało. Dodać
napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wymieszać i
przelać do foremek. Odstawić do stężenia. Jagody opłukać. Poukładać na
wierzchu panny cotty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. Ostudzić.
Tężejącą galaretką zalać jagody. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed
podaniem foremki najlepiej zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy deser łatwo
wyjmiemy z foremek.
ale ładnie wygląda; uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deserek , pięknie podana :)
OdpowiedzUsuń