czwartek, 3 marca 2016

Sernik orzechowy

Dzień dobry :)
Kochani to, że ja lubię serniki wiecie nie od dzisiaj.
Dlatego moja kolejna wariacja z tym ciastem przed Wami.
A jak tam u Was ?
Jadacie? Zachwycacie się? Czy "szału nie ma" ?

 Sernik orzechowy
 






Składniki


SPÓD


150 gram herbatników kakaowych petit-beurre

100 gram masła


MASA SEROWA


700 gram sera twarogowego śmietankowego

0,5 szklanki cukru

1 budyń śmietankowy

1/4 szklanki oleju

2 żółtka

1 jajko

1,5 szklanki mleka

400 gram masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio

1 łyżka kakao


polewa czekoladowa

garść pokruszonych orzechów



Sposób przygotowania


SPÓD

Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej. Ja włożyłam herbatniki między kawałek papieru do pieczenia i wałkiem kruszyłam je. Masło stopić i dodać do pokruszonych herbatników. Razem dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na spodzie i bokach pokruszonymi ciastkami z masłem. Dobrze docisnąć do brzegów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.


MASA SEROWA


Twaróg śmietankowy wymieszać mikserem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Następnie cały czas mieszając dodać proszek budyniowy. Na samym końcu wlać olej oraz mleko i również razem dokładnie wymieszać. Uważać, bo masa będzie bardzo rzadka i na wysokich obrotach miksera może pryskać. Połowę masy serowej odłożyć. Do odłożonej masy dodać kakao i masę orzechową. Dobrze wymieszać.


Do tortownicy na wcześniej przygotowany spód wylać masę serową z orzechami a na nią delikatnie wylać jasną masę. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Po upieczeniu sernik ostudzić. Na wierzch polać polewa czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.

Sernik podany na talerzu od Porcelana Bogucice

2 komentarze:

  1. Dobrym sernikiem to i ja nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja specjalnie nie przepadam...
    Od czasu do czasu, ale tylko ja, wiec albo kupie mala porcje, albo zostane sama z wielkim kawalem...
    Ale ten mi sie podoba, oj podoba...
    ;)

    OdpowiedzUsuń