Dzień dobry :)
Kochani to, że ja lubię serniki wiecie nie od dzisiaj.
Dlatego moja kolejna wariacja z tym ciastem przed Wami.
A jak tam u Was ?
Jadacie? Zachwycacie się? Czy "szału nie ma" ?
Sernik orzechowy
Składniki
SPÓD
150 gram herbatników kakaowych petit-beurre
100 gram masła
MASA SEROWA
700 gram sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1/4 szklanki oleju
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki mleka
400 gram masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
1 łyżka kakao
polewa czekoladowa
garść pokruszonych orzechów
Sposób przygotowania
SPÓD
Herbatniki
pokruszyć jak najdrobniej. Ja włożyłam herbatniki między kawałek
papieru do pieczenia i wałkiem kruszyłam je. Masło stopić i dodać do
pokruszonych herbatników. Razem dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy
22 cm wyłożyć na spodzie i bokach pokruszonymi ciastkami z masłem.
Dobrze docisnąć do brzegów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania
masy serowej.
MASA SEROWA
Twaróg
śmietankowy wymieszać mikserem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Następnie
cały czas mieszając dodać proszek budyniowy. Na samym końcu wlać olej
oraz mleko i również razem dokładnie wymieszać. Uważać, bo masa będzie
bardzo rzadka i na wysokich obrotach miksera może pryskać. Połowę masy
serowej odłożyć. Do odłożonej masy dodać kakao i masę orzechową. Dobrze
wymieszać.
Do
tortownicy na wcześniej przygotowany spód wylać masę serową z orzechami a
na nią delikatnie wylać jasną masę. Piec we wcześniej nagrzanym
piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Po upieczeniu sernik ostudzić. Na
wierzch polać polewa czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
Sernik podany na talerzu od Porcelana Bogucice
Sernik podany na talerzu od Porcelana Bogucice
Dobrym sernikiem to i ja nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńJa specjalnie nie przepadam...
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu, ale tylko ja, wiec albo kupie mala porcje, albo zostane sama z wielkim kawalem...
Ale ten mi sie podoba, oj podoba...
;)