środa, 10 lutego 2016

Leczo zapiekane z jajkiem

Na kolacyjkę polecam przygotować leczo zapiekane z jajkiem.
Bardzo smaczne a zarazem sycące danie :)

 Leczo zapiekane z jajkiem



Składniki


6 jajek

1 pomidor

1 cukinia

1 cebula

1 papryka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

0,5 szklanki wody

olej do smażenia

0,5 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku



Sposób przygotowania


Pomidora, cukinię, cebulę i paprykę pokroić na dowolne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć warzywa po kolei. Czyli na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę, przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy papryka będzie przesmażona przełożyć ją na miseczkę a na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę. Przesmażyć, przełożyć do miseczki. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię, przesmażyć, przełożyć na miseczkę. Na końcu dać pomidory. Pomidory obsmażamy krótko i dodajemy do nich pozostałe warzywa. Wymieszać wszystko razem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusić wszystko razem. Dobrze wymieszać. Do kokilek przełożyć leczo robiąc na środku wgłębienie. Do każdego wgłębienia wbić jajko. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku 15-20 minut w 180 st C.

1 komentarz: