Na kolacyjkę polecam przygotować leczo zapiekane z jajkiem.
Bardzo smaczne a zarazem sycące danie :)
Leczo zapiekane z jajkiem
Składniki
6 jajek
1 pomidor
1 cukinia
1 cebula
1 papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
olej do smażenia
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pomidora,
cukinię, cebulę i paprykę pokroić na dowolne kawałki. Na patelni
rozgrzać olej. Smażyć warzywa po kolei. Czyli na rozgrzany tłuszcz
wrzucić paprykę, przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy papryka
będzie przesmażona przełożyć ją na miseczkę a na ten sam tłuszcz wrzucić
cebulę. Przesmażyć, przełożyć do miseczki. Na ten sam tłuszcz wrzucić
cukinię, przesmażyć, przełożyć na miseczkę. Na końcu dać pomidory.
Pomidory obsmażamy krótko i dodajemy do nich pozostałe warzywa.
Wymieszać wszystko razem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Poddusić wszystko razem. Dobrze wymieszać. Do kokilek
przełożyć leczo robiąc na środku wgłębienie. Do każdego wgłębienia wbić
jajko. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku 15-20
minut w 180 st C.
Super danie :-) lubię takie smaczki :-)
OdpowiedzUsuń