Do sernika chyba nikogo namawiać nie trzeba :)
Sernik z malinami
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
MASA SEROWA
1 kilogram sera śmietankowego
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
piana ubita z 6 białek
0,5 kilograma malin
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić
na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia
wyłożyć pergaminem. Maliny opłukać, osączyć z nadmiaru wody. Wszystkie
składniki na masę serową (oprócz piany z białek i malin) wrzucić do
miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i
delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie
jedną część ciasta, na nią poukładać maliny, na maliny wylać masę serową
i na masę poskubać tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1
godzinę w temperaturze 180 st C.
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTaki sernik z malinami to rozkosz;)
OdpowiedzUsuń