wtorek, 9 lutego 2016

Sernik z malinami

Do sernika chyba nikogo namawiać nie trzeba :)

 Sernik z malinami




Składniki


CIASTO

1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki 
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 
3 łyżki cukru 
1 mały proszek do pieczenia 

MASA SEROWA

1 kilogram sera śmietankowego
1 łyżka tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka
1 szklanka cukru 
2 cukry waniliowe 
piana ubita z 6 białek


0,5 kilograma malin


Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Maliny opłukać, osączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i malin) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią poukładać maliny, na maliny wylać masę serową i na masę poskubać tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

2 komentarze: