sobota, 27 lutego 2016

Podudzie z piekarnika

Dzień dobry :) 
Kochani moi dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne podudzie z kurczaka.
Wiktoria wprost przepada za nimi.
Nie jest typowym mięsożercą ale to mięsko wcina z wielkim apetytem.
Przyznam się nieskromnie, że ja też :)
 Miłego dnia kochani :)


Podudzie z piekarnika







 
Składniki
 
1 kilogram podudzia z kurczaka
4 łyżki przyprawy do kurczaka
4 łyżki maggi w płynie
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Podudzie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do kurczaka, maggi w płynie i pieprzem. Przygotowaną mieszanką polać podudzie z kurczaka. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie podudzie z kurczaka przełożyć do worka do pieczenia. Dobrze związać. Piec w piekarniku 1 godzinę w 200 st C. Najlepiej smakują z ziemniakami i ulubioną surówką.
 
Podudzie z kurczaka podałam na porcelanie od Porcelany Bogucice.
 

3 komentarze: