Dzień dobry :)
Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza.
Za to ja postanowiłam przygotować coś na poprawę nastroju :)
Creme brulee
Składniki
600 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
8 żółtek
6 łyżek cukru do posypania wierzchu
Sposób przygotowania
Śmietankę
przełożyć do garnka. Laskę wanilii przekroić na pół. Nożem wyskrobać
ziarenka i przełożyć je do śmietanki razem z przecięta laską wanilii.
Dodać cukier i cały czas delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia.
Odstawić do ostygnięcia. Laskę wanilii wyjąć. Żółtka ubić około pół
minuty ale nie na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewać, cały czas
delikatnie ubijając, przestygniętą śmietankę (może być letnia). Foremki
do zapiekania napełnić przygotowaną masą. Wstawić do nagrzanego
piekarnika do 140 st C i piec 45 minut. Po tym czasie ostudzić i chłodne
przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie bezpośrednio
przed podaniem każdy creme brulee posypać łyżką cukru i palnikiem ten
cukier na wierzchu skarmelizować.
Uwielbiam creme brulee! Jadłam kilka razy i moim zdaniem jest to jeden z najsmaczniejszych deserów na świecie! :)
OdpowiedzUsuń