piątek, 19 lutego 2016

Creme brulee

Dzień dobry :)
Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza.
Za to ja postanowiłam przygotować coś na poprawę nastroju :)

 Creme brulee

 


 
 
Składniki
 
600 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
8 żółtek
6 łyżek cukru do posypania wierzchu
 
 
Sposób przygotowania
 
Śmietankę przełożyć do garnka. Laskę wanilii przekroić na pół. Nożem wyskrobać ziarenka i przełożyć je do śmietanki razem z przecięta laską wanilii. Dodać cukier i cały czas delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Laskę wanilii wyjąć. Żółtka ubić około pół minuty ale nie na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewać, cały czas delikatnie ubijając, przestygniętą śmietankę (może być letnia). Foremki do zapiekania napełnić przygotowaną masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 st C i piec 45 minut. Po tym czasie ostudzić i chłodne przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie bezpośrednio przed podaniem każdy creme brulee posypać łyżką cukru i palnikiem ten cukier na wierzchu skarmelizować.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam creme brulee! Jadłam kilka razy i moim zdaniem jest to jeden z najsmaczniejszych deserów na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń