Kolejny pyszny sernik, który zadowoli niejedno podniebienie :)
Sernik śliwkowy
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
MASA SEROWA
1 kilogram sera śmietankowego
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
piana ubita z 6 białek
60 dag śliwek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Śliwki umyć, Usunąć pestki. Podzielić na połówki. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i śliwek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią poukładać połówki śliwek, na śliwki wylać masę serową i na masę poskubać tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.
Mniam jaki pyszny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ;)
OdpowiedzUsuń