Kruche ciasto chyba wszyscy lubią :)
Dzisiaj w wersji z truskawkami :)
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
Składniki
1 kilogram truskawek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
2 żółtka
1 całe jajko
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
lukier
Sposób przygotowania
Zagnieść
mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do
pieczenia i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną
rozwałkowaną położyć na spód wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto
kładziemy połówki truskawek. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w
3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone na blaszce
truskawki. Następnie na wierzch położyć drugą rozwałkowaną część ciasta.
Piec 45 minut w temperaturze 160 st C. Po ostygnięciu ciasto polać
lukrem
Fajne ciacho. Trzeba tylko poczekać na truskawki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuńFajne, Wyglada smacznie, poproszę kawałeczek do herbatki
OdpowiedzUsuńSuper i pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń