Miałam ochotę na coś słodkiego.
No to sobie upiekłam :)
Ciasto podane na przepięknym talerzu (moim ulubionym zresztą) z kolekcji Porcelany Bogucice .
Fale dunaju z brzoskwiniami
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 brzoskwinie z puszki
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem
250 gram margaryny
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń w garnku przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Z białek ubić pianę. Dodać cukier. Dobrze razem wymieszać. Następnie dodać żółtka oraz olej. Dobrze wymieszać. Cały czas ubijając dodawać na przemian mleko i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić białą a do drugiej dodać 3 łyżki mleka i kakao. Wymieszać. Na blaszkę 33*20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać jasne ciasto. Na to rozprowadzić równomiernie ciasto z kakao. Na wierzch ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Piec 30 minut w 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z kostką margaryny. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzchu polać polewą czekoladową.
Do ozdoby użyłam czekoladowych serduszek od Słodki Świat .
Kasiu podrzuć kawałek koleżance :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, do herbatki jest idealne :)
OdpowiedzUsuńz brzoskwiniami jeszcze nie próbowałam, mniam!
OdpowiedzUsuńDo kawy najlepsze! Pyszny pomysł z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kiedyś piekłam z moją mamą. Był taki szał na to ciasto. Pyszne. Potem poszła karpatka w zapomnienie. A szkoda :)
OdpowiedzUsuńOczywiści "fale dunaju" miało być. Pewnie jestem spragniona tych smacznych ciast i chodzą mi po głowie różne pyszności. Może więc poczęstuję się Twoim kawałkiem, Kasiu?
UsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuń