wtorek, 12 maja 2015

Jabłka w cieście

Zapraszam na małe co nieco :)

Jabłka w cieście


Składniki
 
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 jabłka
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
drobny cukier do posypania
cynamon do posypania
 
 
Sposób przygotowania
 
Mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli przełożyć do miski. Wszystko razem dobrze wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w plastry, wykroić gniazdo nasienne. Dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta razem z plasterkiem jabłka na rozgrzany olej. Placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu posypane drobnym cukrem i cynamonem.

4 komentarze: