Na obiad poleca się pyszna zupka.
Podana oczywiście na talerzu z Porcelany Bogucice .
Zupa krem z pieczarek
Składniki
0,5 kilograma pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
sól do smaku
pieprz do smaku
ewentualnie grzanki
Sposób przygotowania
Pieczarki opłukać, osuszyć i oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garneczku rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki razem z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zblendować. Dodać śmietankę. Wymieszać. Można doprawić do smaku. Ja dodaję więcej pieprzu, żeby zupa była bardziej pikantna. Podawać na gorąco najlepiej z grzankami.
Mniam moje ulubiona zupka :-)
OdpowiedzUsuńKrem z pieczarek wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńPycha! Wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńLubię krem z pieczarek :)
OdpowiedzUsuń