A ja nadal w temacie truskawek :)
Zapraszam:)
Knedle z truskawkami
Składniki
0,5 kilograma truskawek
1 kilogram ziemniaków
2 szklanki mąki
2 całe jajka
woda (3 litry) + sól (do smaku) + olej (3 łyżki) do ugotowania knedli
Sposób przygotowania
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Ziemniaki ugotować na miękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę i jajka. Wyrobić jednolite ciasto. Porcje ciasta rozłożyć na ręce formując okrągły placuszek. Na środku ułożyć truskawkę i zlepić brzegi ciasta tak, aby truskawka była w środku i utworzyła się kulka. W taki sposób wyrobić resztę knedli. Wodę z solą i olejem zagotować. Do gotującej się wody wrzucać porcjami knedle. Gdy wypłyną na wierzch pogotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Można polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem lub polać bułką tartą zasmażoną na maśle.
Smakowite, jeszcze nigdy sama takich nie robiłam, ale powoli nabieram ochoty :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ale to bardzo lubię takie knedle, wyglądają pysznie twoje
OdpowiedzUsuńKasiu to moje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuń