piątek, 22 maja 2015

Przyjaciółka

To ciasto poprawia mi zawsze humor :)
Stąd też jego nazwa :)

Przyjaciółka


Ciasto w tle podane na cudnej Porcelanie Bogucice .



Składniki
CIASTO
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
PONAD TO
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
60 dag rabarbaru
6 łyżek nadzienia wiśniowego termostabilnego Zentis
4 białka
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie razem zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce. Następnie surowe posmarować nadzieniem wiśniowym termostabilnym. Budynie ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z dżemem. Rabarbar opłukać, odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. Poukładać je na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i dobrze razem wymieszać. Ubitą pianą z białek przykryć rabarbar. Ciasto piec ok 50 minut w 180 st C. lub do tzw "suchego" patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu.

7 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto. Oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie na tych talerzykach .

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to wiśnie termostabilne?przepraszam nie wiem..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie ma za co przepraszać :)
      Wiśnie termostabilne to inaczej taka marmolada wiśniowa, która dobrze zachowuje swoją formę podczas wypieku. Nie robi się wodnita ani nie wypływa bokami z ciasta :)
      Pozdrawiam

      Usuń