Witam kochani .
Dzisiaj polecają się pyszne kotleciki z ciecierzycy :)
Robiliście kiedyś ?
Jeśli nie to warto spróbować :)
Falafele
Składniki
1 puszka ciecierzycy Bonduelle
1/2 cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
sól himalajska Bella-Bis do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki kolendry
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ciecierzycę rozdusić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do rozduszonej ciecierzycy dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z powstałej masy formować kulki. Lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Bardzo lubię takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy i z chęcią bym skubnęła trochę z twojego talerza.
OdpowiedzUsuńFajny przepis a sól himalajska jest i w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń