czwartek, 14 maja 2015

Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym

Dzisiejsza propozycja obiadowa 

Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym



Składniki
 
8 ziemniaków
30 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 mniejsza cebula
15 dag startego żółtego sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na pół miękko. Ostudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę razem z czosnkiem dodać do mięsa mielonego. Wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku i dokładnie razem wymieszać. Z ziemniaków odciąć wierzchy. Środek ziemniaków wydrążyć (zostawiając trochę ziemniaka) tak, żeby nie została sama skórka. Do ziemniaków włożyć porcje usmażonego i doprawionego mięsa mielonego. Wierzch posypać startym żółtym serem. Ziemniaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku 20 - 30 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

2 komentarze: