Sezon szparagowy w pełni więc zapraszam na risotto :)
Risotto ze szparagami
Składniki
1 szklanka ryżu do risotto
1 pęczek szparagów
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 cukinia
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego
sól do smaku
olej do smażenia
woda do podlania risotto
Składniki
Szparagi obrać i ugotować na pół miękko. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w paski. cukinię w pół plasterki a pomidora w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim kolejno cukinię oraz cebulę z papryką i na końcu pomidora. Przesmażone warzywa przełożyć do garnka - bez cukinii. Do warzyw dodać szparagi. Podlać wodą i prużyć do miękkości warzyw. Na rozgrzany tłuszcz dać surowy ryż. Obsmażyć go a następnie podlać bulionem drobiowym. Na wolnym ogniu gotować do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Gotowy ryż przełożyć do warzyw, doprawić do smaku solą. Na końcu dodać cukinię i dobrze razem wszystko wymieszać. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Mam dzisiaj podobne na obiadek tylko z zielonymi szparagami. Pychotka :-)
OdpowiedzUsuńCoś innego , zapewne bardzo smaczne .
OdpowiedzUsuń