środa, 27 maja 2015

Fuga

Ten sernik zawsze robiła moja mama.
Odkąd tylko pamiętam.
Teraz ja przejęłam pałeczkę i bardzo często to właśnie ciacho pojawia się w moim domu.

Ciasto podane na Porcelana Bogucice .

Fuga 


Składniki

 
CIASTO

1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki 
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru 
1 mały proszek do pieczenia 

MASA SEROWA

1 kg serków homogenizowanych naturalnych 
1 łyżka tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka
1 szklanka cukru 
2 cukry waniliowe 
piana ubita z 6 białek



Sposób przygotowania

 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta (ta o temperaturze pokojowej), na nią wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta (tę z zamrażalnika). Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

13 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też znam to ciacho z domowych niedzielnych wypieków. Jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie takiego sernika nie było, ale wygląda pysznie
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, Twój wygląda bardzo pysznie, stare, domowe przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczkowy klasyk - najlepszy! Pozdrawiam Cię Kasiu )*

    OdpowiedzUsuń
  6. Miluji ten koláček a dělám ho již přes třicet let i když od té doby se jeho cena výrazně podražila!!! Děkuji že jste mi ho připoměla. Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki to naprawdę pyszne ciasta.Jest wiele propozycji i przepisów.Każdy jest smaczny-oczywiście zawsze ulubiony się znajdzie.Ten wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń