Ten sernik zawsze robiła moja mama.
Odkąd tylko pamiętam.
Teraz ja przejęłam pałeczkę i bardzo często to właśnie ciacho pojawia się w moim domu.
Ciasto podane na Porcelana Bogucice .
Fuga
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
MASA SEROWA
1 kg serków homogenizowanych naturalnych
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
piana ubita z 6 białek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta (ta o temperaturze pokojowej), na nią wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta (tę z zamrażalnika). Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.
Uwielbiam serniki. Mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńboska ! Będę robić :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTeż znam to ciacho z domowych niedzielnych wypieków. Jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńU mnie takiego sernika nie było, ale wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Uwielbiam serniki, Twój wygląda bardzo pysznie, stare, domowe przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTen sernik Kasiu, jest jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńseeeernik <3 idealnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Serniczek pychota :)
OdpowiedzUsuńSerniczkowy klasyk - najlepszy! Pozdrawiam Cię Kasiu )*
OdpowiedzUsuńMiluji ten koláček a dělám ho již přes třicet let i když od té doby se jeho cena výrazně podražila!!! Děkuji že jste mi ho připoměla. Blanulka
OdpowiedzUsuńSerniki to naprawdę pyszne ciasta.Jest wiele propozycji i przepisów.Każdy jest smaczny-oczywiście zawsze ulubiony się znajdzie.Ten wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuń