wtorek, 21 stycznia 2014

Nie ma to jak serniczek. To ciasto chyba wszyscy lubią. Poniżej jedna z moich pysznych propozycji.


Sernik z żurawiną





Składniki



CIASTO

1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki 
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 
3 łyżki cukru 
1 mały proszek do pieczenia 

MASA SEROWA

1 kilogram sera w wiaderku waniliowego z dodatkiem laski wanilii (do kupienia w Biedronce) 
1 łyżka tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka
1 szklanka cukru 
2 cukry waniliowe 
piana ubita z 6 białek

10 dag suszonej żurawiny


Sposób przygotowania



Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i żurawiny) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wysypać suszoną żurawinę, na żurawinę wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz