Nie ma to jak serniczek. To ciasto chyba wszyscy lubią. Poniżej jedna z moich pysznych propozycji.
Sernik z żurawiną
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
MASA SEROWA
1 kilogram sera w wiaderku waniliowego z dodatkiem laski wanilii (do kupienia w Biedronce)
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
piana ubita z 6 białek
10 dag suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i żurawiny) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wysypać suszoną żurawinę, na żurawinę wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz