wtorek, 21 stycznia 2014

Landrynkowy torcik




Składniki



BISZKOPT

9 jajek
9 łyżek cukru
9 łyżek mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik do ciast
aromat - smak landrynkowy


MASA


600 ml śmietanki 30 %
4 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru


PONAD TO


tłuszcz i bułka tarta do formy
maliny ze słoika 



Sposób przygotowania


Przygotować formę w kształcie serca. Posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać barwnik (ilość barwnika wpływa na intensywność koloru) i aromat landrynkowy. Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą upiec osobno. Piec 25 minut w 160 st C. Ostudzić.Z dwóch zeskrobać wierzch. Przełożyć na talerzyk. Wysuszyć. Rozetrzeć w rękach. Śmietanę ubić mikserem. Dodać śmietan-fixy i cukier puder. Dobrze wymieszać.
 
Na pierwszą część ciasta ( z zeskrobanym wierzchem ) wyłożyć 3 łyżki bitej śmietany i równo rozsmarować. Na śmietanę wyłożyć osączone z zalewy malinki. Przykryć drugim ciastem z zeskrobanym wierzchem. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę i przykryć trzecim ciastem. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną i obsypać uprzednio zeskrobanym i wysuszonym ciastem. Udekorować wg własnego pomysłu.
 
Maliny można dać również świeże. Można je również zastąpić dowolnymi owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz