Makaronowe muffiny z cukinią
Składniki
400 g makaronu nitki cienkiego jak do rosołu
20 dag kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej
1 mała zielona papryka
1 kulka mozarelli
200 g kwaśnej śmietany 18 %
5 jajek
1 koncentrat pomidorowy (ja użyłam Madero z Biedronki)
1 średnia cukinia
sól, pieprz, vegeta do smaku
olej do smażenia
20 dag kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej
1 mała zielona papryka
1 kulka mozarelli
200 g kwaśnej śmietany 18 %
5 jajek
1 koncentrat pomidorowy (ja użyłam Madero z Biedronki)
1 średnia cukinia
sól, pieprz, vegeta do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy) i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Makaron ugotować na pół miękko. Odcedzić , dać do miski. Paprykę i mozarellę pokroić w mniejszą kostkę i wrzucić do makaronu. Wbić całe jajka, dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i vegetę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przesmażoną cukinią obłożyć boki foremek (najlepiej silikonowych) i w środek nakładać łyżką farsz z makaronu. Na środku każdej muffinki układać różyczkę z kiełbasy żywieckiej.
5 plasterków kiełbasy nałożyć na siebie. Następnie plasterki zwinąć do środka w rulon. Przeciąć w połowie.
Różyczki układać przeciętą stroną na każdej muffince. Piec 45 minut w 180 st C.
Muffinki podawać na ciepło polane ketchupem.
jakie ona pyszne, a jakie piękne ! :)
OdpowiedzUsuńjak to fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń