środa, 29 stycznia 2014

Pierożki z budyniem




Składniki


4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
200 g kwaśnej śmietany 18 % (mały kubek)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 budyń czekoladowy z cukrem
1 budyń malinowy z cukrem
1 litr mleka ( do ugotowania budyniów )
1 łyżka kakao


Sposób przygotowania


Budynie ugotować w osobnych garnkach w 0,5 litra mleka (każdy). Do miski wsypać mąkę z solą, dać margarynę, kwaśną śmietanę, cukier puder i żółtka. Zagnieść głądkie ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i dobrze wymieszać z ciastem. Jasne ciasto rozwałkować. Wykrawać z niego kółka. Na każde kółko wkładać łyżką porcję budyniu czekoladowego i zamknąć w pieroga. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
 
Ciemne ciasto tak samo jak i jasne rozwałkować, wykrawać z niego kółka. Na każde kólko położyć porcję budyniu malinowego i zamknąć w pieroga. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
 
Do pierożków można użyć dowolnego smaku budyniu.

1 komentarz: