wtorek, 21 stycznia 2014

Kolorowe rogaliki




Składniki

10 dag drożdży
4 żółtka
1 kostka margaryny Palma lub Kasia
3 łyżki cukru
200 g kwaśnej śmietany
60 dag mąki pszennej
4 barwniki spożywcze o różnych barwach
powidła lub dżem
lukier


Sposób przygotowania

Margarynę stopić. Ostudzić. Przygotować rozczyn z drożdży : drożdże rozkruszyć w rondelku. Dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wrzucić wszystkie składniki do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik. Dobrze wyrobić. Każdą porcję ciasta oddzielnie rozwałkować na kształt koła. Przekroić nożem na 8 trójkątów. Na górnej krawędzi 
trójkącika ułożyć po 1 łyżeczce powideł. Zwijać do dołu formując rogalika. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz